Hopp til innholdet

Mat som booster testosteron nivået hos menn

Testosteron er et mannlig kjønnshormon som spiller en viktig rolle i menns fruktbarhet, muskelmasse, sexlyst, humør og livskvalitet, verbalt minne, tenkeevne og mye mer. Testosteron er med andre ord et svært viktig hormon for menn som spiller inn på mange arenaer i kroppen og i hverdagen.

Det er naturlig at produksjonen av testosteron når sitt høydepunkt i 20-årene, mens det vil falle gradvis fra fylte 30 år. Testosteron produseres hos menn hovedsaklig i testiklene, men det er visse forhåndsregler du selv kan ta for å øke produksjonen av testosteron, blant annet ved å spise riktig mat.

Noen matvarer, vitaminer og urter kan bidra til å øke testosteronnivået, men det er viktig å undersøke selv eller med legen din dersom du går på eventuelle medisiner som kan

UrterVitaminer og kosttilskuddMat
Malaysisk ginsengVitamin dhvitløk
Tiggernøttdehydroepiandrosteron (DHEA)tunfisk
ashwagandhaL-arginineggeplommer
furubarkekstraktsinkøsters
RosenrotIngefær
Brennesle (Urticia dioica)Granateple

Ingefær har ifølge funn i en 2012- studie kunne økt testosteronnivået med 17,7 prosent i en gruppe på 75 voksne mannlige deltakere med fertilitetsproblemer ved å ta et daglig ingefærtilskudd i 3 måneder. Forfatterne foreslo at ingefær også kan forbedre sædhelsen på andre måter.

Forfattere av en studie fra 2013 at ingefær økte nivået av testosteron og antioksidanter i en diabetisk rottemodell på bare 30 dager.

Granateple er et gammelt symbol på fruktbarhet og seksuell funksjon, og dets antioksidantnivåer kan støtte hjertehelse og stressreduksjon.

Også resultatene av en studie fra 2012 viser at granateple kan øke testosteronnivået hos menn og kvinner. Seksti friske deltakere drakk ren granateplejuice i 14 dager, og forskere testet nivået av testosteron i spyttet deres tre ganger om dagen.

På slutten av studieperioden viste både mannlige og kvinnelige deltakere en gjennomsnittlig økning på 24 prosent i spytt testosteronnivå. De opplevde også forbedringer i humør og blodtrykk .

Andre måter å øke testosteron på

Kostholdsendringer kan øke testosteronnivået, og mange livsstilsendringer og medisinske behandlinger kan hjelpe.

En person kan også øke testosteronnivået ved:

  • gå ned i vekt, for folk som er overvektige
  • trener regelmessig
  • bygge muskler gjennom motstandstrening
  • får nok søvn
  • redusere stress

Mat du bør unngå

Mens noen typer mat er gode for å opprettholde sunn helse og dermed en god testosteronproduksjon i kroppen, er det andre matvarer som man burde holde seg unna eller redusere inntaket av.

Plastemballerte produkter og spesielt mat som oppvarmes i plastkontainere eller med plastfolie. Det er spesielt petrokjemialier slik som Bisfenol A (BPA) eller bisfenol S, fra vann i plastflasker eller oppvarmet mat i plastbeholdere som kan påvirke kroppens produksjon av testosteron og andre hormoner.

Forskeren Shanna Swan har i 20 år forsket på hvordan plast og petrokjemikalier påvirker menneskers reproduktive evner og har publisert over 200 medisinske artikler om saken. Hun gjestet nylig Joe Rogan podcast hvor du kan høre mer om hennes funn.

Det å bruke mindre plast til matlaging og i hverdagen er godt for din egen helse og din produksjon av testosteron, se gjerne også nettsiden Utenplast.no for mer informasjon og se produkter som ikke inneholder kjemikalier og petroleumsprodukter.

Bearbeidet mat slik som frosne eller ferdigpakkede måltider og snacks har ofte liten næringsverdi og har en tendens til å være høye i kalorier , salt, fett og sukker, og vil være mat som er lurt å unngå.


Låneeksempel med vanligste rente: Nominell rente 8,67 %, effektiv rente 10,34%, 90 000 kr. o/5 år, etableringsgebyr 870 kr, termingebyr 35 kr/ md. Kostnad 24 407 kr, totalt 114 407 kr. Maks effektiv rente 32,10% /Morrow.no